Så här gjorde jag

En ram, en tapet och lite tålamod

 

Vissa saker ser man direkt potential i. Så var det med den här gamla ramen. Sliten, repig och ganska tråkig vid första ögonkastet — men jag visste att den kunde bli något riktigt vackert.

 

Jag bestämde mig för att tapetsera den med en teknik som liknar decoupage. Inga perfekta mönster eller raka kanter här inte — istället rev jag ut små bitar från en tapet, precis där färgerna eller motiven kändes mest levande. Att riva istället för att klippa ger mjukare övergångar mellan bitarna, och mindre bitar är dessutom lättare att jobba med när materialet är så styvt som tapet.

 

Med små tvingar höll jag fast tapetbitarna medan de torkade, och under tiden kunde jag fortsätta bygga vidare på nästa del. Jag använde ett hemmagjort lim — en blandning av trälim och vatten — som fungerar lika bra som dyrt decoupagelim.

 

När hela ramen var täckt och limmet torkat skar jag försiktigt bort överflödet med en vass mattkniv.
Till slut penslade jag över ett lager decoupage lack och lät allt torka en sista gång.

 

Resultatet? En ram som blev så fin att den nästan inte behövde något motiv alls. På Returpunkt använde vi den för att hänga små glasflaskor med sticklingar i — och det blev magiskt vackert i all enkelhet.🌱

Tillverkad av mig på SÖRAB's Returpunkter.

 

 

En stolsdyna - två humör

 

Är du som jag – en person som sparar varje tygrest från större projekt? Då vet du att det finns hur mycket roligt som helst att skapa av dem!

 

De här fodralen till stolsdynor har jag gjort genom att först skapa ett nytt tyg. Jag klippte ut en bit vanlig lakansväv i lite större storlek än den som dynan hade för att få sömsmån, och la sedan ut resttygerna som ett lapptäcke ovanpå. Jag nålade fast alla bitar noggrant så att de skulle ligga still när jag sydde. På symaskinen körde jag därefter sicksack fram och tillbaka över hela ytan tills alla fria kanter var täckta och inga tygbitar kunde repas upp. Jag sydde kors och tvärs över hela stycket tills jag hade skapat ett helt nytt tyg – det här blev dynans ena sida.

 

Till baksidan använde jag ett par gamla jeans och klippte till en bit i samma storlek.


Sedan lade jag ihop de två tygerna, räta mot räta, och sydde runt kanten. Glöm inte att sätta in band i hörnen om du vill kunna knyta fast dynan på stolen. Jag hittade ett par fina blå tvinnade snoddar som passade perfekt. Lämna en öppning mellan snoddarna, så att du kan vända fodralet och stoppa in själva innerdynan. Till sist sydde jag ihop öppningen för hand.

 

Jag tycker det blev extra roligt att ha två helt olika sidor på dynorna – då kan man enkelt variera dem efter dukning och humör! 🎭

Tillverkad av mig på SÖRAB's Returpunkter.

 

 

 

Att göra något till sitt – utan att förlora det som var

 

Har du också något hemma som du ärvt – något som betyder mycket, men som inte riktigt passar in i stilen du har i ditt hem? Innan du gör dig av med det, titta en extra gång. Kanske går det att ge nytt liv på ett sätt som gör att det både känns som ditt och får finnas kvar.

 

Jag fick en barockbyrå i arv från min pappa, som i sin tur ärvt den från sin moster. Byrån är helt fantastisk – men den passade inte alls in i mitt hem. Samtidigt ville jag inte göra mig av med den.

 

Det första jag gjorde var att kontrollera om byrån kunde vara värdefull, för att inte riskera att förstöra något ovärderligt. Men liknande byråer säljs för omkring 1 500–2 500 kronor på auktionsverket, så jag kände att jag vågade gå loss med penseln på den.

 

Jag började med att ta bort alla mässingsbeslag och lyfta av marmorskivan. Sedan slipade jag hela ytan lätt med sandpapper så att färgen skulle fästa ordentligt. Jag valde att måla med Vintage Paint – Black Velvet, en vacker matt svart färg. För att skydda ytan mot smuts och fläckar avslutade jag med ett lager genomskinligt vax från samma serie. Vill du ha ett ännu tåligare skydd finns även matt lack i sortimentet.

 

Resultatet? En byrå som fortfarande bär på sitt arv – men som nu också passar in i mitt hem. Och varje gång jag går förbi den tänker jag på pappa. Så glad att jag valde att behålla den.🙏

Bilden på byrån före målning är lånad från ett auktionsverk, då jag tyvärr inte tog en egen bild innan jag började.

 

 

Gammalt och nytt på samma gång

 

Den här byrån väckte verkligen uppmärksamhet när vi hade den i skyltfönstret på Returpunkt i Solna – flera ville köpa den precis som den var, i befintligt skick!

 

Det är faktiskt bara halva byrån som är renoverad. Jag ville visa hur stor skillnad lite färg och kärlek kan göra, och samtidigt inspirera våra kunder att ta hand om sina möbler istället för att slänga dem. Hade byrån varit min hade jag självklart gjort klart hela, men visst finns det något charmigt i att låta gammalt och nytt mötas – i samma möbel.

 

Jag började med att ta bort alla beslag. Byrån hade både repor och hack, så jag fick spackla och slipa en hel del innan det var dags för färg och tapet. För att få en tydlig före/efter-effekt satte jag maskeringstejp längs mittlinjen för att inte råka måla över på den obehandlade sidan. Till den målade sidan använde jag Vintage Paint i färgen Black Velvet – en vacker, matt svart färg – och avslutade med ett lager genomskinligt vax från samma serie för att skydda ytan. Vill du ha ett ännu tåligare resultat finns också matt lack i sortimentet.

 

Sedan var det dags att ge lådorna nytt liv med tapet. Jag valde en mustig orange paisleytapet jag hade hemma, och eftersom jag ville att mönstret skulle passa över alla tre lådorna fick jag räkna in mellanrummen när jag skar till bitarna – något större än själva lådfronten för att få perfekt täckning.

 

Tapetklistret gjorde jag själv med potatismjöl och socker – ett enkelt, billigt och roligt alternativ om man vill sätta igång direkt och inte har vanligt tapetklister hemma.

 

Till sist la jag ett lager matt klarlack över tapeten och skar bort överflödigt material med en vass mattkniv när allt torkat ordentligt.

 

Resultatet?
En unik byrå – där gammalt möter nytt – för ett personligt hem! 💛

Tillverkad av mig på SÖRAB's Returpunkter.

 

 

 

När lösningen inte finns - skapa den

 

När jag renoverade mitt badrum letade jag länge efter den perfekta förvaringsmöbeln. Den fick inte vara för djup – ytan i badrummet är begränsad – och jag behövde både lådor och hyllor för handdukar och korgar.

 

Till slut hittade jag ett helt underbart sideboard som passade perfekt i både storlek och stil. Men… det saknade den där extra hyllan jag behövde. Så jag tillverkade en! Eller ja – jag bad snickaren som ändå var på plats att såga till en hylla i MDF, som jag sedan målade själv.

 

För att den skulle smälta in och se ut som att den alltid hade varit där, grundade jag först kanterna med lite roströd färg innan jag målade hela hyllan svart. När färgen torkat slipade jag fram den roströda nyansen i kanterna – och vips hade hyllan samma slitna känsla och patina som resten av möbeln.

 

Ingen kan se att det är ett hemmabygge och jag har fått precis den möbeln och det utrymme jag letat efter. Jag behöver dessutom aldrig springa ut naken och blöt för att hämta ny handduk. 🙌

 

 

För eller emot gardiner

 

Jag älskar textilier! För mig är de lika viktiga som resten av min inredning. De hjälper till att förstärka helheten och spelar en stor roll för känslan i ett rum. Gardiner kan vara som konstverk i sig – och samtidigt rama in livet utanför fönstret på ett vackert sätt.

 

Många väljer bort gardiner idag. Det kan handla om en kärlek till det minimalistiska, en budgetfråga eller kanske en oro för att gardiner ska stjäla ljus och göra rummet mörkt och instängt?

 

Ett enkelt tips är att hänga gardinerna vid sidan av fönstret istället för framför det. Då bevaras ljusinsläppet, samtidigt som rummet får en mjukare, lugnare och mer ombonad känsla. Dessutom blir akustiken ofta trevligare när ljudet dämpas av textilierna.

 

Här ser du samma rum – både med och utan gardiner och andra textilier. Kanske blir du inspirerad att hänga upp gardiner… eller så blir du stärkt i att låta fönstret tala för sig själv. 💛

 

 

Mosaik av gammalt porslin – eller köpt på ark

 

Ett gammalt brickbord med rostfläckar fick mig att testa något nytt: mosaik. Istället för att slänga det bestämde jag mig för att ge det nytt liv med hjälp av gamla porslinstallrikar.

 

Jag la tallrikarna i en handduk och gick loss med en hammare. (Välj gärna en handduk du inte är rädd om – porslinsbitarna gör lätt hål.) När jag var nöjd med storleken på bitarna, rengjorde jag brickan noggrant och lät den torka. Sedan la jag ut kakelfix i botten och längs kanterna, och började pussla bit för bit tills hela ytan var täckt. Till sist fogade jag mellanrummen och torkade rent med en fuktig trasa. Brickan fick ett helt nytt uttryck – och är idag ett brickbord som verkligen pryder balkongen.

 

Samma metod använde jag för att förnya en gammal Lindqvistpall jag fått av pappa. Den slitna korkytan på toppen och trappstegen bytte jag ut mot svart och vit mosaik, denna gång köpt på ark. Enklare och mindre stökigt än att krossa eget porslin – men minst lika effektfullt! Jag la dessutom silverglitter i fogmassan så att fogarna gnistrar vackert.

 

Och när jag ändå var igång kaklade jag en träbricka jag hittat på Tradera i samma stil.


Jag älskar känslan av att ha unika inredningsdetaljer hemma – saker ingen annan har.

Och det roligaste av allt? Att veta att jag själv har skapat dem.

 

 

Återbruk – vackert, funktionellt och skonsamt för våra resurser

 

Jag tycker det är så roligt att skapa nytt av gammalt!  Jag älskar äldre porslin och glas, men ofta passar de inte in i vår moderna vardag. Vi dricker ur större glas, använder större tallrikar och kaffekoppar, och de små ljusstakarna för julgransljus är närmast utrotningshotade. Dessutom vill vi att allt ska tåla diskmaskin.

 

Kanske är det just därför jag tycker det är så kul att rota runt i secondhandbutiker – att hitta vackra, udda och roliga föremål för att pussla ihop dem till något nytt, unikt och användbart.

 

På första bilden ser du två ljusstakar jag tillverkat av glas. Den ena fungerar också som en godisskål – jag har limmat ihop ett glasfat, en glasskål, ett dricksglas och en liten ljuslykta för värmeljus. Den andra är mer modern i stilen, byggd av bland annat ett Coca-Cola-glas och en ljushållare för vanliga ljus.

 

På andra bilden syns ett kakfat/godisfat/serveringsfat som består av tre tallrikar, två små ljusstakar – och en söt porslinshund. Ljusstakarna visade sig dessutom vara roterbara, så man kan snurra på faten – perfekt när flera gäster vill nå godsakerna! Ibland blir resultatet bättre än den ursprungliga idén. 🙏

 

Jag kan vara Clas Ohlsons bästa kund när det gäller lim. 😅 Efter att ha testat mig igenom hela sortimentet är Super Glue Special Glass från Loctite min absoluta favorit när det gäller att limma ihop glas och metall. Det tar visserligen 24 timmar innan det härdar helt – men därefter sitter det som berget! Jag rekommenderar dock att handdiska dina egengjorda skatter – för säkerhets skull.

 

Så värdefullt att få bevara våra skatter och ge dem en ny funktion – och samtidigt skapa något unikt som får leva vidare. ❤️

 

Kraftposition i sovrummet – för bättre sömn och ökad trygghet

 

Att möblera sitt sovrum enligt Feng shui är inte alltid helt enkelt, men det kan göra stor skillnad för hur du sover och hur rummet känns. Målet är att skapa balans och trygghet – ett rum där du kan slappna av på djupet.

 

En viktig grundprincip är att placera sängen i det som kallas för kraftposition. Det innebär att du har en hel vägg bakom sängen, och att du ser dörren utan att ligga rakt framför den. Det ger en känsla av kontroll och trygghet – något som vårt nervsystem mår väldigt bra av, särskilt när vi sover.

 

 Undvik att:

  • Sova med huvudet mot dörren.

  • Placera sängen under eller direkt intill ett fönster.

  • Ha fötterna rakt mot dörröppningen.

  • Ha elektronik i sovrummet.

 

På den ena bilden ser du ett exempel där sängen är placerad med huvudgaveln mot samma vägg som dörren, medan ett fönster och balkong finns på andra sidan. Här hamnar sängen mitt i den rusande energi (chi) som rör sig mellan dörr och fönster – vilket kan göra att du sover oroligt. Du ser inte dörren från sängen, vilket undermedvetet kan skapa en känsla av osäkerhet. Dessutom blockeras utgången till balkongen, vilket jag personligen känner blir lite opraktiskt i vardagen.

 

På den andra bilden har sängen flyttats till kraftposition. Här ligger du med huvudet tryggt mot en solid vägg, du har fri sikt över dörren – utan att ligga mitt emot den – och energin som rör sig genom rummet passerar förbi dig, snarare än över dig. Det ger både bättre sömn och en bättre känsla i rummet. Dessutom finns nu fri passage till balkongen.

 

Små förändringar kan ge stor effekt – framför allt i sovrummet, där vi spenderar så mycket tid i stillhet.